neděle 13. března 2011

Body Absinth

Na počátku bylo trochu nudné přírodní body od Cosilany.
Po 5 minutové absinthové lázni v mikrovlnce získalo žíhanou světle zelenou barvu. Žíhanou proto, že jde o směs materiálů merino/hedvábí/bavlna, čili každé vlákno chytlo jinak (bavlněné vůbec). Ačkoli jsem vůči barvení v mikrovlnce byla poněkud skeptická, velmi se mi líbila jak jednoduchost celé operace (zvládnete během přípravy nedělního oběda, aniž byste si nějak narušili logistiku v kuchyni a nadělali nepořádek) i výsledek; body není flekaté a výsledný odstín se mi líbí.
Barvy jsou pochopitelně nezávadné a zafixované, nepouští.

Postup barvení je velmi jednoduchý. Potřebujete 1 sáček potravinářské barvy (k dostání zvláště kolem Velikonoc v každé drogerii za cca 5 Kč, já použila zelenou od fy aroco.cz), ocet, vodu, skleněnou nádobu do mikrovlnky (Pyrex), nádobu na namíchání barvy, plastový sáček a mikrovlnku. Následuje několik jednoduchých kroků:
  • ve vlažné vodě dobře namočte materiál, který budete barvit. Dobré namočení je klíčové, vlna vodu trochu odpuzuje (lanolin), takže dbejte na to, aby byla dobře nasáklá. Do lázně můžete přidat kapku přípravku na praní vlny.
  • rozmíchejte si barvu s vlažnou vodou, nelekejte se sytého odstínu. Přidejte cca 2 lžíce octa na litr vody
  • namočený materiál naložte do barvící lázně, nechte chvilku nasáknout, párkrát obraťte, nemněte.
  • materiál nad dřezem přendejte do sáčku, zalejte trochou barvícího roztoku a sáček vložte do varné nádoby, nezavírejte ani šátek, ani nádobu
  • zapněte MW na 3,5 minuty a udělejte si kafe
  • vyndejte nádobu, opatrně obraťte sáček s materiálem, aby se roztok zase přelil a dejte znovu na 2 minuty do trouby
  • nelekejte se výsledku (zamokra je vše tmavší a sytější) ani zápachu zahřáté vlny s octem. Vyndejte sáček z nádoby, neopařte se, odložte třeba do dřezu, nechte vychladnout, vyjměte materiál a dobře vymáchejte, aby nepouštěl barevnou vodu. Nemněte, nestřídejte teplotu vody, jinak zapláčete nad sraženou vlnou. Jemně vymačkejte vodu v ručníku a nechte volně uschnout.
  • voilá! Všechno nádobí bez obav dejte do myčky, vše je netoxické. Dejte si nohy na stůl a pijte kávu, máte hotovo :) 


    Žádné komentáře:

    Okomentovat